Over Roelof Hoving

Roelof Hoving (1983) schilderde tien jaar ‘en plein air’ naast zijn baan als docent in de kunstvakken. Kenmerkend voor zijn werk zijn een stevige toets en een monumentale benadering. Bunkers, bruggen, fabrieken en andere bouwwerken bieden hem houvast in het overwegend vlakke noordelijke landschap.

Rond 2016 legt Roelof zich in een oude fabriekshal toe op de oude industriële ruimte; verhalende wanden, ritmische dakconstructies en doorleefde vloeren. Wanneer hij zich al schilderend richt op het circa veertig meter lange raamwerk, waardoor gefilterd licht de ruimte binnenvalt, ontdekt hij de zeggingskracht van licht.

In het voorjaar van 2018 rond Roelof de bouw van zijn tuinatelier af en ruilt hij het onderwijs voor de kunst. Het raamwerk van licht is een terugkerend onderwerp en hij experimenteert met het thema wind. Ter afwisseling van het schilderen binnen zoekt Roelof met enige regelmaat weer het landschap op waar de wind en de weidsheid hem inspireren.

Zijn recente interesse voor de wolf komt voort uit zowel de berichtgeving over de spraakmakende terugkeer van het mystieke dier naar Nederland als uit de betekenis van de naam Roelof: Roemruchte wolf.

Roelof Hoving studeerde Docent beeldende kunst en vormgeving aan de Academie Minerva. Hij woont met zijn gezin in Groningen.